Zanimljivosti

NAKON ALBANIJE, OVA DRŽAVA JE NA UDARU: Novi zemljotres VEĆ SUTRA, EVO GDJE ĆE BITI EPICENTAR, STRUČNJACI SE OGLASILI!

Nakon zemljotresa koji su potresli rano jutros Albaniju, iz Seizmološkog zavoda Hrvatske upozoravaju da je Albanija izrazito seizmički aktivno područje, a da je Dubrovnik nastavak tog područja.

– Kada je riječ o Hrvatskoj, što više idemo prema jugu, to je seizmički aktivnije. Ovi potresi su seizmo-tektonskog porekla. To znači da je na tom području aktivan rascjep. Do potresa je došlo tako što je došlo do pomaka na dubini od 10 kilometara – pojasnila je dežurna u Seizmološkom zavodu.

Ona je pojasnila kako je kod velikih potresa uobičajeno da se nakon njega javljaju manji, a tako je bilo i u slučaju potresa u Albaniji.

– Takav potres se u Dubrovniku može dogoditi i sutra. Imali ste posljednji veliki potres u Dubrovniku, odnosno Stonu, 1996. godine. To je bio potres od 6 stepeni po Rihteru. Treba još jednom naglasiti da je reč o istom seizmičkom području. Mi ne možemo predvideti potres i on se opet može dogoditi. Postoje povratni periodi pa govorimo o tome nakon koliko godina ponovno može doći do velikog potresa. Stanje je takvo da na dubrovačkom području takav potez može biti sutra. Govorimo samo o vjerovatnoći – pojasnila je ona.

Snažan potres u Albaniji nešto prije četiri sata ujutro probudio je Dubrovčane.

Oni su na društvenim mrežama objavljivali kako je riječ o potresu koji ih je digao iz kreveta i kako su se stvari u njihovim domovima tresle i padale s polica.

– Dosta se osjetio ovde kod nas u Dubrovniku. Probudili su se svi moji ukućani, tresli su se lusteri i vaze. Nadam se da neće više – rekao je mještanin Dubrovnika.

Na Fejsbuku se javljaju ljudi iz Imotskog, Konavala, Kotora, Sarajeva, Mostara… i svi govore kako ih je podrhtavanje probudilo.

Relativno jak potres Dubrovnik je inače zatresao i prije manje od tri nedelje.

Potres je bio magnitude 4,1 stupnja po Rihteru. Do potresa je došlo oko 2:30, javlja EMSC, a epicentar potresa bio je u moru kod otoka Mljeta.

Prije 1996. godine i snažnog potresa u Stonu jak je potres Dubrovnik pogodio i 1979. godine.

Comment here