IspovijestiMedicinaRecepti

Ambrozija , SIMPTOMI, ALERGIJA I UNISTAVANJE!

Ambrozija je nastala od rijeci (Ambosia artemisiofolia = ambrosia elatior), nastanjena je u istočnoj i južnoj Evropi, a česta je na sjeveru i zapadu. Biljka koju mnogi smatraju opasnom i upozoravaju na razne posledice . Najčešće je nalazimo uz kaldrme , puteve , na medjama, u svim žitnim usjevima, njivama cak i sumama.

Ambrozija je jednogodišnja biljka, visine do jednog metra . vretenasta korijena, razgranata stabla obraslog gustim dlačicama i cudnog izgleda i jako opasna.. Listovi su jajasti , rasperani. Cvjetovi skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhu stabla i bočnim granama, cvijeta od jula do pojave prvog mraza. Peludno zrnce je okruglo i posuto šiljcima, sa dobrim aerodinamičkim osobinama i jedan je od najjačih poznatih alergena.

Posljedica alergijske reakcije su manifestna stanja bolesti: crvenilo očiju, suzenje, svrbež u očima, začepljen nos, curenje iz nosa, svrbež nosa, kihanje, kašalj,piskanje i hroptanje u prsištu, otežano disanje, a nisu rijetke ni alergijske manifestacije na koži.

Osijetljivi na ambroziju imaju smanjenu radnu sposobnost i sposobnost učenja, slabiju kvalitetu života.

Najefikasniji način borbe protiv ambrozije je eliminacija biljke iz našeg okoliša, a najoptimalniji period za to je dok je biljka što manja, prije polinacije.

Biljku je najbolje unistavat ali u adekvatnoj odjeci. U citavom svijetu postoje razne akcije u unistavanju biljke u svojoj okolini.
Inace su biljke zdrave i korisne u zdravlju ali ambrozije se treba cuvat izbjegavat u sirokom luku.

Comment here