Recepti

KAKO DO DOMAĆE PITE NA STOLU U SAMO SAT VREMENA? UZ MINIMALAN NAPOR MAXIMALAN REZULTAT – OBEĆAVAM!

PRIPREMA
Za sat vremena od trenutka kada počnete praviti domaću pitu možete imati sirnicu ili zeljanicu, pošto je izrada fila najjednostavnija.
Fil koji vam ovaj put predlažem zahtjeva više vremena, pa će vrijeme postupka biti u ovom slučaju duže.

Postupak pripreme jufke za pitu:
Otprilike sam vremenom shvatila da mi je za veliki pleh od peći, potrebno oko 200 gr brašna i 200 ml mlake vode, i prstohvat soli da zamijesim jufku. Za početnike preporučujem više, za slučaj da se nešto iskomplikuje…

Znači izvagamo brašno, dodamo toliko tople vode u mililitrima, posolimo i miješamo viljuškom. Kada tijesto počne da se odvaja od viljuške, posuti ga sa još malo brašna i umijesiti rukom, u glatko, tijesto koje se odvaja od ruke.

Za početnike, da ne bi bilo nedoumica, tijesto može biti i tvrđe zamiješeno, ali ćete trebati poslije čekati malo duže u postupku izrade.
Znači odvažite se i zamijesite svoju prvu jufku – ne možete pogriješiti 🙂
Bitno je da je 10ak puta premijesite, kako bi sama struktura tijesta bila kompaktnija.

Dobro je namažite uljem, i ostavite na tacni da malo odmara.

U međuvremenu pripremite fil.
Ovoga puta ja sam fil pripremila prije, jer sam dinstala luk nasjeckan na kockice, dodala mljeveno meso, a kasnije i krompir sjeckan na kockice, posolite, dodajte kašičicu – dvije vegete i malo pobiberite. Kad je fil dovoljno dinstan, skinite sa vatre i umiješajte jedno malo vrhnje za kuhanje sa okusom parmezana (na primjer, a može bilo koje drugo slano vrhnje za kuhanje)

NASTAVAK PROCITAJTE NA SLEDECOJ STRANICI

Comment here